Diabet + Vaccin COVID: tot ce trebuie să știți

Diabet + Vaccin COVID: tot ce trebuie să știți

Actualizat miercuri 13 ianuarie 2021

Vaccinul COVID-19 este aici. Lansarea vaccinului a lăsat multe întrebări cu privire la calendarul, siguranța și la ce să ne așteptăm - în special cei cu diabet sau alte probleme de sănătate.

Iată ce trebuie să știți despre vaccinul COVID-19:

Vaccin Covid si Diabet

Este sigur vaccinul?

Da, este sigur!

Atât vaccinurile Pfizer / BioNTech, cât și cele Moderna au trecut prin cele trei etape standard ale studiilor clinice:

-Faza 1, unde este administrat unui număr mic de persoane pentru a demonstra siguranța inițială, 

-Faza 2 către sute de persoane împărțite în grupuri în funcție de vârstă, etnie și antecedente pentru a arăta cum reacționează diferite tipuri de oameni la vaccin,

-Faza 3, în care este administrată zeci de mii de oameni, testată împotriva unui placebo. Datorită vitezei necesare dezvoltării, ambele vaccinuri au fost aprobate să treacă prin studii clinice pe animale în același timp cu studiile clinice de fază 1 la om.

Pentru a fi aprobat, FDA necesită ca vaccinul să funcționeze în cel puțin jumătate dintre cei care îl primesc. Analiza timpurie din partea Institutului Național de Sănătate a consiliului independent de revizuire a datelor (DSMB) a văzut că 94-95% dintre cei care au primit vaccinurile Pfizer / BioNTech și Moderna în cadrul studiilor au devenit imuni la coronavirus.

 Ce conține vaccinul?

Ambele vaccinuri primare sunt vaccinuri ARNm, un tip de imunizare care nu folosește virusul real în vaccin, ci folosește în schimb o bucată de material genetic pentru a crea anticorpi împotriva noului coronavirus. 

Important de reținut - deoarece niciunul dintre vaccinurile supuse aprobării în SUA nu conține nicio tulpină de coronavirus real în ele, nu este posibil să obțineți COVID-19 din vaccinurile în sine. Fiecare vaccin necesită două doze, administrate la trei până la patru săptămâni.

- VACCINUL NU CONȚINE VIRUS ȘI NU NE POATE ÎMBOLNĂVI!

- VACCINUL NU POATE PĂTRUNDE ÎN ADN-UL NOSTRU ȘI NU ÎL POATE MODIFICA

Este recomandat să mă vaccinez anti COVID-19 daca am diabet?

Da, este recomandat să vă vaccinați împotriva COVID-19 dacă aveți diabet tip 1 sau tip 2 cu și fără boli cardiovasculare (AVC, infarct miocardic, cardiopatie ischemică, boală arterială periferică), cu și fără obezitate. 

Persoanele cu diabet cu sau fără complicații ale diabetului, cu și fără boli cardiovasculare (AVC, infarct miocardic, cardiopatie ischemică, boală arterială periferică), cu și fără obezitate sunt la risc crescut de a face forme moderate și severe de COVID-19. Aceste forme moderate și severe însemnă un risc crescut de a ajunge pe terapie intensivă, de a deceda sau de a rămâne cu sechele după COVID. Aceste sechele pot fi dificultăți de respirație, probleme la nivelul ficatului, oboseală, cheaguri de sânge care migrează în creier sau plămâni sau care se formează în inimă și produc infarct.

- Vaccinul Pfizer/BioNTech previne 94% din formele de COVID-19 cu simptome la persoanele cu diabet.

- Vaccinul Moderna previne 90% din formele de COVID-19 cu simptome la persoanele cu diabet.

- Vaccinul oferă protecție maximă începând cu 7 zile după a doua doză de vaccin. Vă rugăm să vă protejați folosind măști și rugând și persoanele din jurul dumneavoastră să le poarte.

Regim Diabet

 

Cum mă vaccinez?

Coordonatorul campanie naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a anunțat marți (12.01.2021) că platforma online unde se pot înscrie românii care se încadrează în etapa a doua a campaniei de vaccinare va fi disponibilă vineri (15.01.2021), de la ora 15:00. Acesta a precizat și modalitatea în care se pot face înscrierile pentru vaccinul împotriva COVID-19. Vaccinarea începe de vineri în centrele medico-sociale, iar celelalte categorii de persoane care se pot înscrie de vineri pentru vaccin vor fi programate începând de luni, 18 ianuarie.

Daca ai diabet, te pot programa fie online, pe siteul https://programare.vaccinare-covid.gov.ro, fie prin medicul de familie sau prin aparținători. 

Programări în vederea vaccinării se pot face și prin call-center, la numărul de telefon 021.414.44.25.

Coordonatorul campanie le recomandă însă celor cu boli cronice (cum ar fi diabetul) să se programeze prin medicul de familie.

 

Surse:

https://www.digi24.ro/stiri/programarile-pentru-etapa-a-doua-a-vaccinari-pot-fi-facute-de-vineri-de-la-ora-1500-1432748

 

https://www.dcmedical.ro/vaccinurile-contra-covid-19-ce-efecte-au-la-pacientii-cu-diabet-boli-autoimune-cardiovasculare-si-alergii_624367.html

Scrieți un comentariu

Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.