Tot ce trebuie să știi despre diabet

Tot ce trebuie să știi despre diabet

În zilele noastre, deosebit de multe persoane au diabet. Factorii care cauzează această afecțiune sistemică sunt extrem de numeroși, de aceea este extrem de important să știm care sunt agenții etiologici implicați în apariția bolii, atât pentru a-i preveni, cât și pentru a interpreta corect anumite manifestări specifice ale bolii.

Ce este diabetul?

Diabetul este o afecțiune care, în linii mari, se caracterizează printr-un nivel al glicemiei (zahărului din sânge) peste limita normală. Organismul folosește glucoza din alimente drept sursă de energie, așa cum o mașină folosește benzina drept combustibil.

Insulina, hormon produs de către celulele β ale pancreasului endocrin, are rolul de a deplasa glucoza din fluxul sanguin către celule, urmând ca acestea să o folosească în scopuri energetice pentru diferite procese celulare.

Când o persoană are diabet, celulele β pancreatice fie nu produc suficientă (sau chiar deloc) insulină, fie folosirea acesteia este deficitară, existând o dereglare la transporturilor celulari pentru glucoză. Drept urmare, glucoza se acumulează în sânge și nu poate ajunge în celule.

Care sunt cauzele diabetului?

Înainte de toate, trebuie să știi că există mai multe tipuri de diabet, între două dintre ele sunt printre cele mai comune: diabetul de tip 1 (insulino-dependent, diabet juvenil) și diabetul de tip 2 (non-insulino-dependent, diabet de maturitate).

Diabetul de tip 1 apare atunci când sistemul imunitar distruge celulele β din pancreas producătoare de insulină. Astfel, există un deficit al acestui hormon și, prin urmare, efectele sale hipoglicemiante nu sunt semnificative.

Din acest motiv, persoanele care au diabet de tip 1 depind esențial de administrarea de insulină.

Cauzele diabetului de tip 1 nu sunt cunoscute în totalitate, însă oamenii de știință sunt de părere că anumite modificări genetice sau diferiți factori din exterior (cum ar fi anumiți viruși) ar putea fi responsabili de apariția acestei boli.

Diabetul de tip 2 poate fi, de asemenea, cauzat de modificări genetice, dar și de alți factori cum ar fi sedentarismul, lipsa activității fizice, excesul de greutate.

În general, diabetul de tip 2 este detectat prin teste de rutină, iar persoanele cu acest tip de diabet prezintă o combinație între rezistența la insulină și disfuncționalitatea celulelor β pancreatice.

Vestea bună este că diabetul de tip 2 poate fi prevenit prin menținerea unei greutăți corporale normale și prin practicarea a cel puțin 15 minute de activitate fizică moderată în fiecare zi.

Cine poate face diabet?

Extrem de multe persoane sunt diagnosticate cu diabet. În general oricine, la orice vârstă, poate prezenta simptomatologia specifică.

Diabetul de tip 1 apare de obicei în timpul copilăriei sau adolescenței. Evident, și la vârstă adultă se poate dezvolta acest tip de diabet.

Oamenii de știință consideră că persoanele care sunt alăptate la sân în copilărie au mai puține șanse de a dezvolta acest tip de diabet.

Diabetul de tip 2 este mult mai frecvent și apare, în general, după vârsta de 40 de ani.

Factorii de risc pentru diabetul de tip 2 includ vârsta mai înaintată, antecedentele familiale, supraponderabilitatea sau obezitatea, sedentarismul și lipsa activității fizice.

Simptomele diabetului

Diabetul prezintă o simptomatologie variată și extrem de complexă. Printre simptomele mai frecvente, se numără:

• Creșterea senzației de sete și de foame, senzație de deshidratare;
• Urinare frecventă;
• Oboseală, slăbiciune, astenie, scăderea forței de muncă;
• Vedere încețoșată;
• Amorțeală sau furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor;
• Scădere bruscă în greutate etc.

Aceste simptome trebuie corelate cu teste de rutină, specifice diagnosticării diabetului.

Simptomele diabetului de tip 1 apar, de obicei, foarte repede, pe când simptomele diabetului de tip 2 tind să se apară mult mai lent (chiar pe parcursul mai multor ani).

Diagnosticarea diabetului

Orice persoană care prezintă o simptomatologie asemănătoare ar trebui să consulte medicul specialist în vederea susținerii unor teste de laborator specifice diagnosticării.

Folosirea unui glucometru pentru măsurarea glicemiei nu reprezintă o modalitate validă în diagnosticarea acestei afecțiuni.

Iată care sunt testele care se susțin în vederea diagnosticării diabetului:

1. Glicemia bazală – face parte din investigațiile periodice obligatorii;
2. Hiperglicemia provocată orală (testul de toleranță la glucoză);
3. Testul A1C (hemoglobina glicată/glicozilată) – este un indcator al hiperglicemiei cronice, indicând nivelul de glicozilare al hemoglobinei din organism. Planul Diafit, dezvoltat de medici diabetologi, te poate ajuta să-ți menții nivelul hemoglobinei glicate la valori fiziologic normale. Găsești pe site un articol cum poți să-ți scazi valorile hemoglobinei glicate în mod natural;
4. Glucozuria – prezența glucozei în urină;
5. Insulinemia – determinarea concentrației de insulină din sânge;
6. Glucagonul plasmatic;
7. Cetonuria.

Toate aceste teste sunt corelate, la nevoie, și cu alte analize care au drept scop diagnosticarea corectă a acestei afecțiuni.

Alimentația sănătoasă

Un plan alimentar sănătos este extrem de important pentru persoanele care au diabet. Nu este necesar să urmezi o dietă restrictivă și violentă, însă cu certitudine va trebui să faci niște schimbări în acest sens pentru a-ți menține nivelul glicemiei la valori normale.

Un plan alimentar bine pus la punct te poate ajuta, de asemenea, să pierzi în greutate și să-ți controlezi nivelul colesterolului și al tensiunii arteriale.

Planurile Diafit, dezvoltate de diabetologi experți în domeniu, îți pun la dispoziție toate alimentele pe care ar trebui să le incluzi în alimentația ta în cazul în care suferi de diabet.

Activitatea fizică

Activitatea fizică este esențială pentru gestionarea optimă a nivelului de glucoză din sânge. În același timp, te poate ajuta să reduci concentrația de colesterol sanguin, să pierzi kilogramele în plus, să dormi mai bine și să manageriezi mai bine situațiile stresante.

Este demonstrat faptul că activitatea fizică reprezintă o metodă terapeutică extrem de benefică în gestionarea simptomelor diabetului. Încearcă să fii activ în majoritatea zilelor săptămânii, măcar 15-20 de minute în fiecare zi.

Programul de sport Diafit îți vine în ajutor punându-ți la dispoziție programe de sport cu exerciții funcționale, yoga, stretching și cardio, adaptabile experienței tale, care nu necesită echipamente suplimentare și pot fi practicate oriunde.

Planul Diafit conține toate metodele de care ai nevoie pentru a adopta un stil de viață activ din punct de vedere fizic și un regim alimentar în concordanță cu nevoile specifice ale acestei boli. Astfel încât sănătatea ta să fie pe primul loc, iar menținerea acesteia să reprezinte un obiectiv mult mai ușor de atins.

Scrieți un comentariu

Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.