Este adevărat că modificările stilului de viață, cum ar fi comportamentele alimentare, pot ajuta la gestionarea sau prevenirea diabetului de tip 2, dar tot mai multe cercetări arată că "dieta" poate să nu fie cea mai bună strategie.
De ce “dietele” nu funcționează pentru toată lumea (și ce să faci în schimb)
Mai întâi de toate, ce înțelegem prin "dietă"?
Din punct de vedere tehnic, o "dietă" reprezintă doar alimentele pe care le consumi în mod obișnuit în fiecare zi. Dar majoritatea oamenilor se gândesc la o dietă ca la un program alimentar structurat care restricționează anumite alimente sau nutrienți.
Și, adesea, atunci când oamenii "țin o dietă", aceasta este considerată o schimbare temporară, de obicei cu scopul de a pierde rapid în greutate.
Cei mai mulți oameni presupun că dieta este cea mai bună modalitate de a pierde în greutate. Probabil cunoști pe cineva (poate chiar tu) care a slăbit "cu succes" foarte mult urmând o dietă. Dar a menținut greutatea?
Probabil că nu - cercetările arată că 95-98% dintre cei care țin dietă recuperează acea greutate și până la două treimi recuperează chiar mai mult. Așadar, se pare că dieta nu este cea mai bună strategie pentru pierderea în greutate pe termen lung pentru majoritatea oamenilor.
Chiar mai rău, dietele cronice pot provoca stres și anxietate în jurul alimentației și chiar pot duce la comportamente alimentare dezordonate.
Persoanele cu diabet zaharat pot fi expuse la risc - cercetările arată că "comportamentele alimentare dezordonate pot afecta până la 40% dintre pacienții cu diabet zaharat de tip 2".
Ieșirea din "mentalitatea de dietă"
"Mentalitatea de dietă" constă în a crede în reguli externe despre ceea ce ar trebui și nu ar trebui să mănânci. Aceasta poate crea sentimente de rușine, vinovăție, anxietate și privare și face mai greu să asculți semnalele interne ale corpului tău de foame, sațietate și satisfacție.
Încearcă unele dintre aceste strategii pentru a ieși din "mentalitatea de dietă":
- În loc să clasifici alimentele ca fiind "bune" și "rele”, gândește-te la alimente ca fiind neutre. Mâncatul într-un anumit fel nu te face o persoană mai bună sau mai rea și nu există niciun motiv să te simți rușinat sau vinovat pentru că mănânci alimente care îți plac.
- În loc să urmezi reguli despre ceea ce "poți" și "nu poți" mânca: Învață cum răspunde corpul tău la diferite alimente și înțelege de ce este mai bine să eviți anumite alimente. În loc să îți spui "nu pot mânca asta", gândește "glicemia mea nu răspunde la fel de bine la acest aliment".
- În loc să îți numeri caloriile: Lasă ca semnalele de foame și de sațietate ale corpului tău să te ghideze în privința cantității de mâncare. Mănâncă încet și savurează mâncarea. Fă o pauză la mijlocul mesei pentru a-ți verifica nivelul de foame. Mănâncă până când te simți confortabil satisfăcut, nu până când ești inconfortabil de plin.
- În loc să lași mâncatul să devină o povară: Practică tehnici de alimentație conștientă, cum ar fi mâncatul lent și savurarea gustului, texturii și aromei alimentelor pe care le consumi. Acest lucru îți va permite să recâștigi plăcerea de a mânca și să ai o satisfacție deplină.
- În loc să îți negi poftele: Înțelege-ți poftele. Verifică-ți glicemia atunci când poftele apar: dacă este scăzută, aceasta poate fi o "poftă fiziologică" - corpul tău îți spune că are nevoie de mâncare. Dacă este normală sau ridicată, poate fi o "poftă emoțională". Află ce declanșează poftele emoționale și dezvoltă strategii pentru a le gestiona.
- În loc să faci exerciții fizice pentru a arde calorii: Gândește-te la activitatea fizică ca la o sărbătoare a lucrurilor pe care corpul tău le poate face, în loc de o pedeapsă pentru lucrurile pe care nu le poate face.
De reținut:
Cei mai mulți oameni se străduiesc să mențină o greutate sănătoasă prin diete, iar "mentalitatea de dietă" poate provoca anxietate în jurul alimentelor, depresie și stimă de sine scăzută.La Diafit, meniurile noastre nu sunt diete, sunt planuri alimentare cu mâncare variată, sățioasă, delicioasă și ușor de preparat.
Programele noastre oferă instrumentele necesare pentru un stil de viață sănătos, cu o dietă corespunzătoare, cu activitate fizică, glicemii bune și o stare generală de sănătate îmbunătățită.
Filozofia noastră nutrițională are la bază dieta mediteraneană, cu conținut scăzut de carbohidrați, ce se aliniază cu cercetările actuale care arată că acest mod de a mânca este unul dintre cele mai bune modele de alimentație pentru reglarea glicemiei și a A1c (hemoglobina glicozilată).
Informațiile noastre se bazează pe dovezi științifice, sunt ușor de înțeles și aplicat și te încurajează să faci alegeri mai informate cu privire la dieta și sănătatea ta.
Membrii și abonații noștri obțin rezultate excelente:
✅ Control mai bun al glicemiei și al A1c
✅ Pierdere în greutate
✅ Abilitatea de a face alegeri alimentare îmbunătățite
✅ Niveluri de energie mai ridicate
✅ Plăcere în a găti și a mânca alimente mai sănătoase
✅ Mai multă inspirație, motivație și bucurie, zi de zi
Află mai multe despre Programele Diafit aici!