Spune-i cum vrei: hemoglobina A1C, hemoglobina glicozilată, HbA1c sau glicata.
Aceste numere, cunoscute sub denumirea de niveluri A1C, joacă un rol imens în modul în care diabetul tău este gestionat. Este, de asemenea, utilizat pentru diagnosticarea diabetului, precum și a prediabetului.
A1C este un test de sânge care oferă informații despre nivelul mediu al zahărului din sânge în ultimele trei luni. Medicul tău utilizează acest număr pentru a evalua cum merg lucrurile și dacă și cum să îți îmbunătățești planul de tratament al diabetului.
Pentru majoritatea persoanelor care suferă de diabet, Asociația Americană pentru Diabet (ADA) recomandă o A1C mai mică de 7%.
De ce să reduci hemoglobina glicată?
Răspunsul este simplu. Pentru fiecare punct cu care îți reduci A1C, vei reduce riscul de complicații după cum urmează:
• Afecțiuni ale ochilor cu 76%
• Afecțiuni ale nervilor 60%
• Atac de cord sau accident vascular cerebral cu 57%
• Boală renală cu 50%
Cât durează scăderea nivelului A1C?
Este posibil să scazi glicata peste noapte? Ei bine, răspunsul scurt este nu. Spre deosebire de glicemie, care poate crește sau coborî în câteva minute, hemoglobina glicozilată va dura ceva timp să se schimbe. Amintește-ți ce măsoară A1C: media zahărului din sânge în ultimele trei luni. Vestea bună este că, dacă glicata ta este mai mare de 10%, probabil că va începe să scadă în două până la trei luni (cu alte cuvinte, cu cât este mai mare, cu atât coboară mai repede). Pe de altă parte, dacă A1C este de 7,5%, poate dura puțin mai mult până la scăderea nivelului A1C.
Șapte moduri de a scădea nivelul glicatei
Există mai multe moduri de a sacădea A1C. Luarea de medicamente este o modalitate (și realitatea este că multe persoane cu diabet trebuie să ia medicamente), dar și măsurile de stil de viață sunt eficiente. Iată câteva lucruri ce pot funcționa.
Dietă
Ce și cât de mult mănânci influențează glicemia și, mai mult, îți afectează glicata. Cea mai bună soluție ar fi să urmezi un plan alimentar personalizat, creat de un medic diabetolog. Însă acest lucru poate fi foarte costisitor întrucât meniurile personalizate sunt foarte scumpe, ajungând și până la 2000 RON pe lună. O soluție mai puțin costisitoare, dar poate la fel de eficientă, ar fi achiziționarea unui plan alimentar special creat pentru persoanele cu diabet de către medici diabetologi, cum ar fi Planul Diafit.
1. Fă-ți un plan (sau urmează unul deja făcut!)
Obișnuința de a mânca trei mese pe zi și, eventual, câteva gustări, este o modalitate excelentă de a începe să controlezi nivelurile A1C.
În plus, dacă îți propui să îți mânânci mesele cam la aceleași ore în fiecare zi, va fi mai ușoară stabilizarea zahărului din sânge.
Încearcă să nu omiți mesele și să mănânci la ore fixe cât mai mult posibil.
2. Alege carbohidrați buni
Pentru cei mai mulți oameni este dificil să taie carbohidrații și nu este cel mai inteligent lucru de făcut din punct de vedere nutrițional, deoarece alimentele cu carbohidrați pot furniza și oferă nutrienți importanți pe care nu îi vei obține doar din consumul de proteine și grăsimi.
Cu toate acestea, trebuie să iei în considerare tipurile de carbohidrați pe care le consumi.
👎 Glucidele rafinate, cum ar fi pâinea albă, orezul alb, chips-urile, sifonul, prăjiturile și alte dulciuri au fost golite de fibre și de majoritatea vitaminelor și mineralelor; conține calorii „goale”; și pot provoca „vârfuri” în zaharurile din sânge.
Consumul de carbohidrați rafinați și prelucrați a fost legat de un risc crescut de diabet, boli de inimă, inflamații și obezitate.
👍 Glucidele pe care trebuie să ne concentrăm sunt nerafinate, adică își păstrează fibrele, vitaminele, mineralele și alți compuși vegetali care promovează sănătatea. Acești carbohidrați includ cereale integrale, fructe și legume întregi și leguminoase (fasole și mazăre). Planul Diafit conține carbohidrați “buni”, care nu îți vor crește glicemia și te vor ajuta să obții o glicată “ca la carte”.
3. Consumă același număr de carbohidrați în fiecare zi (pe cât posibil)
Consumul de prea mulți carbohidrați din orice sursă de hrană poate însemna zaharuri din sânge mai mari și un nivel de A1C mai mare. Încearcă să mănânci aceeași cantitate de carbohidrați la mese și gustări în fiecare zi.
Planurile Diafit au fost create de medici si conțin meniuri zilnice cu numarul recomandat de carbohidrați pe zi. Acest lucru te ajută să îți menții zahărul din sânge constant, indiferent dacă iei sau nu medicamente pentru diabet.
4. Fii atent la mărimea porțiilor
A mânca prea mulți carbohidrați este un lucru; a mânca prea multe proteine sau grăsimi este un alt lucru. Fi atent la porțiile pe care le consumi, mai ales dacă încerci să pierzi în greutate. Meniurile din Planurile Diafit conțin cantitățile necesare din fiecare ingredient, astfel încât tu vei putea fi tot timpul în control asupra porțiilor tale.
Sport
Dacă obiectivul tău este să îți reduci glicata, este timpul să te apuci de treabă. Da, numărarea carbohidraților și pierderea în greutate ajută, dar nu trece cu vederea și puterea activității fizice. Exercițiile fizice oferă numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv un risc mai mic de boli de inimă, pierderea în greutate, energie crescută și un risc mai mic de depresie și stres.
5. Fă-ți un plan (sau urmează unul deja făcut!)
Dacă nu ai fost activ de ceva timp, s-ar putea să te întrebi cum începi. Cea mai la îndemână (și comodă) metodă este să achiziționezi un plan deja făcut (de medici diabetologi). Planul Diafit conține atât regim pentru diabet, cât și un plan de antrenamente, accesibil oricui și fără echipamente extra, ca tu să începi să te miști și să îți recapeți energia.
6. Încercă să te miști cel puțin 150 de minute pe săptămână
Unul dintre motivele pentru care oamenii nu fac mișcare este că consideră că trebuie să petreacă ore întregi la sală, pufăind și transpirând. Acesta este un mit! Scopul este acela de a face cel puțin 150 de minute de activitate fizică în fiecare săptămână sau 30 de minute, cinci zile pe săptămână. Și vestea bună este că poți împărți acele 30 de minute în segmente de 10 minute, de trei ori pe zi.
7. Combină exercițiile
În mod ideal, rutina ta de exerciții ar trebui să includă exerciții cardio, exerciții de forță și exerciții de întindere (stretching). Planul Diafit conține în fiecare săptămână exerciții tip cardio, forță, yoga și stretching ca tu să te transformi în cea mai bună (și sănătoasă) variantă a ta.
14 comentarii
Am glicata 5.9 se întâmplă ceva
Bună ,am 11 ani și glicata este 9,5 .
Cum aș putea să o cobor ?
Mulțumesc 🙏
Bună ,am 11 ani și glicata este 9,5 .
Cum aș putea să o cobor ?
Mulțumesc 🙏
Am glicozilat 6,30.
Am pe 19 aprilie 7,6 față de 6,8 acum trei luni. Ce masuri trebuiesc luate?