Turmericul (șofranul indian) se obține din rădăcina plantei Curcuma longa și este înrudit cu ghimbirul, având un gust oarecum asemănător. Timp de secole întregi, tumericul a fost folosit în medicina ayurvedică (indiană) și chineză, în vederea ameliorării durerilor, îmbunătățirii digestiei și a funcției hepatice, precum și datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii.
În accepțiune actuală, există date științifice care promovează consumul de turmeric și cucurmină (pulberea galbenă cu un gust amărui care reprezintă 2-5% din turmeric) în vederea reducerii glicemiei și a colesterolemiei (concentrația de colesterol din sânge), protejării integrității funcției hepatice și oculare și asigurării protecției organismului împotriva radicalilor liberi.
Din acest motiv, cucurmina ar trebui integrată în dieta majorității persoanelor care suferă de diabet, bineînțeles în combinație cu alte alimente specifice recomandate.
O lucrare științifică întreprinsă de cercetătorii de la Beijing University of Chinese Medicine și McGill University, care a vizat revizuirea mai multor studii despre cucurmină publicate în întreaga lume, a găsit corelații între consumul acestui produs și menagerierea simptomatologiei diabetice.
Deși studiile au fost efectuate pe animale de laborator și nu pe pacienți, există anumite dovezi clare ale beneficiilor consumului de turmeric în gestionarea diabetului.
Iată câteva dintre concluziile viabile la care cercetătorii au reușit să ajungă:
- În multe dintre cazurile inspectate, cucurmina a ajutat la reducerea nivelului de zahăr (glicemiei) din sânge, dar și a colesterolului;
- Consumul de cucurmină a preîntâmpinat acumularea de grăsime la nivel hepatic (șobolanii care au consumat cucurmină au înregistrat o scădere a concentrației de grăsime hepatică, comparativ cu șobolanii care nu avut cucurmina integrată în dietă). Ambele eșantioane au fost avut o dietă bogată în grăsimi, motiv pentru care se observă o corelație directă între consumul de cucurmină și reducerea depozitării hepatice a grăsimilor;
- Consumul de cucurmină a redus activitatea celulelor albe din sânge denumite „macrofage”, a căror activitate joacă un rol esențial în etiologia inflamațiilor. Această acțiune a consumului de turmeric/cucurmină ar putea juca un rol potențial în încetinirea diferitelor complicații ale diabetului asociate cu procesul inflamator;
- Cucurmina îmbunătățește eficiența hormonului hipoglicemiant, reducând rezistența celulelor la insulină și sporind intrarea glucozei în celule (probabil, pe aceeași cale fiziologică promovată și de către exercițiul fizic);
- Cucurmina protejează celulele beta (β) producătoare de insulină. Studiile au concluzionat că dezvoltarea celulelor β a fost mai rapidă la șobolanii care au consumat cucurmină și, de asemenea, durata de viață a acestora a fost mai lungă;
- Cucurmina susține integritatea funcției renale, prin promovarea eliminării creatininei și ureei din sânge;
- Cucurmina are efecte anticancerigene. Potrivit Cancer Research UK, compușii cucurminei pot juca un rol important în distrugerea celulelor cancerioase și inhibarea dezvoltării acestora;
- Cucurmina a îmbunătățit procesul de erecție la șobolanii care prezentau „disfuncție erectilă cauzată de diabet”, prin creșterea și redirecționarea fluxului sanguin spre organele genitale;
- Cucurmina a accelerat și îmbunătățit procesul de digestie și golirea stomacului, ceea ce ar putea reprezenta un tratament viabil pentru persoanele care prezintă complicații de tipul gastroparezei diabetice;
- Cucurmina conține un număr impresionant de antioxidanți care neutralizează speciile reactive de oxigen generate în urma diferitelor procese metabolice ce au loc în organismul uman. Speciile reactive de oxigen sunt toxice și pot compromite funcționarea celulară normală, motiv pentru care consumul de alimente bogate în antioxidanți protejează celulele sănătoase împotriva oxidării. S-a constatat că cucurmina „curăță” speciile reactive de oxigen din organism, preîntâmpind disfuncțiile cauzate de acumularea excesivă a acestora.
Într-un studiu efectuat pe 240 de persoane, s-a demonstrat că integrarea cucurminei în dieta zilnică a împiedicat evoluția prediabetului spre diabet. Aproximativ 16% din eșantionul care au primit un tratament placebo au evoluat spre diabet de tip 2 în decurs de nouă luni, în timp ce nimeni din grupul care a primit 250 de mg de compuși ai cucurminei pe zi nu a evoluat spre diabet.
Există numeroase suplimente cu cucurmină și modalități de a integra cucurmina în diferite rețete alimentare, dintre cele mai diverse și plăcute. Cu siguranță, în cele din urmă, este vorba de a integra în dieta dumneavostră alimente cât mai bogate în antioxidanți, nutritive și complexe, combinate cu un stil de viață sănătos și activ din punct de vedere fizic.
Spre exemplul, planul Diafit, dezvoltat de medici diabetologi cu pregătire temeinică în domeniu, conține toate rețetele de care ai nevoie pentru a include în dieta dumneavoastră alimente bogate în antioxidanți naturali, în forme ușor asimilabile și plăcute gustului, astfel încât organismul tău să dispună de toți factorii necesari abordării unei alimentații sănătoase în gestionarea corectă a diabetului.
Află mai multe detalii despre planul Diafit AICI.
Managerierea optimă a diabetului presupune o sinergie atât între atenția acordată dietei dumneavoastră, a exercițiilor fizice și a simptomatologiei specifice cu care vă confruntați.
Planul Diafit conține toate informațiile de care ai nevoie pentru a aborda un stil de viață cât mai sănătos, astfel încât să reușești să controlezi cum trebuie nivelul glicemiei și cei ai altor parametri implicați în simptomatologia diabetului.